ASSALAMUALAIKUM... Selamat datang...

Tuesday, January 4, 2011

Rasa Kehilangan..

Disuatu petang, ketika aku pulang dari tempat kerja aku melihat beberapa orang kelibat manusia di rumah. Rupa-rupanya Kak SR, Cik Marie dan En Lan. Ape mereka buat datang waktu maghrib nih? sudah la hari hujan lebat.. Aku tertanya-tanya..

Bila aku naik ke rumah, terperasan ada kelibat si comel baru yang, ish.. anak anjing la.. adooii, nak tambah najis mughalazah lagi ker? Itu cerita aku mula-mula si comel Debab datang ke rumah, memang aku terkejut dan tak suka.

Malam nya aku cuba berkenalan dengan Debab, badannya rasa kutil-kutil, kaki berparut macam dijerut.. Hati terus jadi rasa kesian ditambah dengan keletah nya yang gila-gila.. Sampai ke malam dia terjerit-jerit, mungkin excited dapat tuan.
Ni gambar aku snap pd hari pertama dia tinggal di rumah.. cute kan?

Hari Sabtu lepas, ketika kita semua sibuk menyambut tahun baru, Debab mula tak selera makan dan kurang aktif, monyok jer.. yang buat aku sedih, walaupon dia dah tak larat, die masih gagah kan diri memanjat bukit teman aku tambat bebek dan bibik..

Hari Ahad keadaan dia makin teruk, tapi die masih gagah kan diri berjalan-jalan, kami nk ke klinik, tutup lah pulak, jadi hanya ikhtiar dengan air kelapa dulu, bila kita bg makan dia cuba telan dan tidak lama selepas itu dia menuju ke semak untuk muntah. Aku kagum betul dengan anjing, dorang mmg tak akan muntah, kencing dan berak merata-rata, kalau seharian kita tambat, seharian lah dorang 'tahan', kalau dorang tak tahan sangat baru menyalak-nyalak.. Ntah belajar dari mana.

Hari Isnin baru Papameow bawa dia ke klinik, nak cerita malam nya aku mimpi nampak Debab naik unta, banyak sangat unta yang berarak dan Debab duduk atas unta yang palin depan. Lepas tuh aku terjaga, terus aku tanya Papameow, Debab dah pergi ker? YA, jawabnya.. lepas tuh, aku terus takleh sambung tidur dek memikirkan salah aku kat Debab.

Maaf kan Uncle T yer Debab, bukan salah Debab dilahirkan sebagai anjing. Uncle tahu Debab tak kotor. Uncle bukan nya suka-suka nak marah Debab, tapi Debab hyper sangat. Dia tak boleh dengar tapak kaki, mesti datang nak gigit nak main.

Ape aku merepek nih? Ini cerita benar bukan merepek.. Orang yang terpilih ajer yang faham apa aku rasa sekarang, time die hidup kita manja-manjakan, bebel-bebelkan dan tepuk tampar sebab perangainya.. Bila dah tak ada, mula lah rasa bersalah dan rindu gelagat-gelagat dorang, perangai yang tak senonoh pon rasa manis.. Ya Allah, dah lama aku tak "rasa kehilangan"macam nih, tak tahu nak share cerita dengan siapa, Papa pon monyok jer hari nih..

12 comments:

meowwmania said...

betul tu...faham sgt perasaan thalhah ketika ini

terbayang-bayang keletah si Debab yg aktif tu, sedih bila di ingat-ingat :(

RIP Debab....

anis said...

huhu, RIP Debab...

anis penah alaminya...
bla teringat kt diorg, airmata jtuh je, x sdar pn...
smpai kdg2 rsa dh x sggup nk bela lg, tkut bla diorg pergi wat slmanya...

Rosmawati Yusof said...

Takper, masih byk lg anak2 cumil yg ingin merasa disayangi....sebelum mereka pergi.

Papa meow said...

Seharian x bermood... rindu debab

m4rilyn said...

another sad story.....

RIP Debab,damai kamu disana~

sI tEDI said...

R.I.P Debab!

Misz Pinkie Winkie said...

R.I.P debab.
tempatnya disana..yang kekal abadi.
kita hanya diberi hak untuk menjaganya.
rehat dengan tenang sayang..di syurga yang abdi.

THE LEKAT LEKIT STORY said...

selalu update pasal anak2 comel kt blog kucing terbiar.. apapun bila sesuatu tu dah takde, kita kan merinduinya

Papa meow said...

miss u debab miss u

fiza said...

sedih tul... tringat lg kat dia... keletah dia....

RIP debab...

Chika said...

Mr T, Paham sgt2 perasaan awak tu. kite pun ada buat salah kat debab. baru je hari plan nk ost gambar2 debab dlm blog. tp terus terbantut niat sbb mcm2 bende jadi lately.

Sorry debab... last kite jumpa aunty chika marah debab sbb debab gigit aunty... darah tau. parutnya masih ada. tapi sbnrnya aunty tak marah pun. geram je dgn kenakalan kamu tu. harap debab dh tenang kat sana. debab takkan rasa sakit atau lapar lagi. and i miss u...

hud aikara said...

baca entry ni saya boleh nangislah...T-T