ASSALAMUALAIKUM... Selamat datang...

Tuesday, November 2, 2010

Mata Masuk Sawang

Tajuk bagi memotivasikan diri sendiri, setelah penat telinga mendengar sindiran daripada rakan-rakan blogger alltimer.. mereka menagih janji aku untuk update blog dua kali seminggu, jangan salah faham, aku janji nk buat 100 posting dalam masa setahun, dua kali seminggu tuh hanya kiraan purata, nanti aku qada la balik.. (ayat tak nak kalah). Berbekalkan semangat yang dikirim oleh Chika melalui Marilyn, maka ter'publish' la entri ini..

Mula2 aku share gambar janda meletoop tgh tido, seksi ya rabbi... beliau keletihan setelah seharian mengorat duda sebelah rumah.

Tidur ala Saloma...(**,)

Tak tau ape masalah dgn Anak singa nih.. xpuas menyusu mase kecik kot..

Ini pulak Baby, sajer aku nak tunjuk sbb kebanyakan yg datang
rumah Papame0w mesti tanya mana satu Baby?

Sejak kebelakangan nih, boleh kata setiap hujung minggu aktiviti kami adalah merempit di Pasar Borong Selayang.. Aku sangat suka feel pergi pasar di pagi hari, motif utama adalah mencari supplier ikan tongkol yang paling murah untuk santapan kanak2 rebina di rumah sambil cari brg dapur, rekod yg pernah kami jumpa adalah RM4.50 sekilo untuk ikan tongkol.. Kata papa, kucing lebih nampak gemok dan sehat kalau kita bagi makan nasi plus dapat save makanan kering..

Bukan sahaja harganya murah, hasil tangkapannya juga segar-segar..

Banyak pilihan terhidang disamping dapat mengenal dan melihat
species ikan yg susah nk jumpa

Dapat juga beramah mesra dengan pelencung asing..

Kerang nih kalau bakar pon s0dap.. Aman mesti suke..

Biasa pada waktu tengah hari sekembalinya dari pasar, aku kena start kerja.. tak kan nak duduk melenggak jer kat rumah orang.. skop kerja aku adalah menguruskan budak-budak agar mereka lebih senonoh dan yang paling best dapat kerja berkebun..

Sebagai paksarelawan, aku kena mandikan bulat.. ade sape2 nak tolong?

Petang2 beriadah bersama bulat, aman dan kak peace.. biasanya kami akan rounder sekitar kaki bukit tabur nih, yg paling excited dah tentu lah bulat..

Tengoklah betapa excited nya die ajak pg jalan sampai menyala mata..

Tempat yang biasa kami berempat lepak petang2 sambil usha orang berj0gging...

Sekian sahaja sesi membuang sawang untuk malam ini.. sehingga kita bersua lagi dilain waktu.. setakat ini masih belum mampu untuk membuat entri yg lebih ilmiah untuk dikongsi bersama, doakan moga diri ini diberi ilham yang lebih bernas dan bermanfaat untuk dikongsi bersama.. masih yang nak kena belajar..

15 comments:

Papa meow said...

Akhirnya terhapuslah sawang...good2. Tapi upacara sertu aka samak menyamak x dimasukkan. Kang, kut ada yang sensitip kang...

umi_e said...

kak e lagilah lama tak update... tapi semalam si Mahzuz baru update sempena tarikh yang cantik 01-11-10 hehehehehe

gt hans said...

ha ah..kita pun bg mkn nasik+ikan..mmg bleh jimat makanan kering..penah jadik kes tak sempat beli ikan..gaul nasik ngan telur goreng jer..ekeke~

thalhahaziz said...

papa: tq papa, y0u give me an idea f0r nex entri..

kak e: xpasan plak tarikh cantik itu, klu tahu saya p0n nk update pada hari kejadian.. once in our life kan?

cikgu: bulat p0n suka nasi gaul telur, eh lupa.. die sumenyer suka, btw sedap laksa cikgu semalam.. xsempat nk tambah sbb papa hbskan..

m4rilyn said...

incik T,tak sia2 usaha murni cik Chika..dan tak sia2 cik Marie ulang2 ayat sama.

best baca entry nie walau kurang ilmiah tp baik untuk membuka minda (ayat bodek)

misty makan ns ngan ikan selayang rebus. tgk badan dia...gagahhhh

thalhahaziz said...

ME: murni sugguh usaha cik chika, mmg semlm ntah knp ttba rajin menziarahi bl0g dia, dan x semena2 seperti di seru ruh rajin...

b0dek jer tau, xde upah sbb kamu masih hutang dgn kami, kan chika?

Chika said...

First of all Tahniah sbb dh update. Utang kari bayam ke? len kali ajak la Cik Marie (jgn bgtau dia sy yg cadangkan)

Best nye dapat gi pasar. Suke gak klu g pasar. Tapi lagi suke kalau masak cam dulu2. Masa kat pasar la dtg idea nk masak mcm2. Tapi ikan Tongkol hanya kucing2 yg punye...(lama x buat gulai ikan aye)hehehe

And Bulat, matamu sungguh mempersonakan...

meowwmania said...

wah wah wahhh *teruje!!

tahniah ye dik, sonok dpt tgk perkembangan anak-anak bulus tu semua

rerajin update blog yer ;)

gt hans said...

time kasih..nanti kot kalau rajin bleh laa masak lagi..kalau rajin laa..di ulangi..kalau rajin..ekeke~

thalhahaziz said...

akhirnya sampai juga cik ika kat bl0g nih, lekat sawang atas pal0 tuh..

thalhahaziz said...

cikgu, papa dah pening kepala nk balas ape dgn bekas tuh.. busar sgt bekas nya..

chomelchomelku said...

tahniah mr.T sbb brjaya membuang sawang yg dh brkumpul lama nih.....
keep up the gud work...
chayok2....

Chika said...

a'ah.. lekat la sawang skit. takpe, sawang je... hihiii

setuju ngan lin. chika pn excited sgt...

gt hans said...

laa..cakap ngan papa..takyah pening2 laa..aper laa sgt laksa tu..aritu mmg teringin nak mkn laksa...dah tu teringat cik marie nak dtg umah ambik pokok..jadi buat laa lebih sket utk kenkwn..pulang bekas jer dah..sbb tu skolah punya..hik2..nak taruk wewek dlm tu pun takper..ahaha~

sunyi sepi said...

wahhhhhh...akhirnya....incik T update blog..tahniah2....